İltihaplı pankreasın (pankreatit) tedavisi, yalnızca organ kanallarındaki spazmları gideren ve sindirim süreçlerini normalleştiren ilaçları değil, aynı zamanda bir diyeti de içeren karmaşık tedaviyi içerir. Buna uyum çok önemlidir, çünkü vakaların% 90'ında pankreatit gelişimi tam olarak yetersiz beslenme ve alkollü içeceklerin kötüye kullanılması nedeniyle gerçekleşir. Başka bir deyişle, pankreas iltihabı olan bir diyet, bu organın çalışmasında bozulmaya neden olan faktörü ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ve ortadan kaldırılmazsa, hiçbir ilaç hastalığın daha da ilerlemesini önlemeye yardımcı olmaz.
Genel bilgi
Pankreatit ile nasıl yenileceği hakkında konuşmadan önce, hastalığın kendisi ve gelişim mekanizması hakkında birkaç söz söylenmelidir. En başta da belirtildiği gibi, gelişiminin ana nedeni sağlıksız beslenme ve alkol kötüye kullanımıdır. Pankreasın durumunu olumsuz yönde etkileyen, üzerinde büyük bir yük uygulayan ve sindirim enzimlerinin üretimini uyaran bu faktörlerdir.
Bir kişi sürekli olarak "ağır" yiyecekler yerse, er ya da geç pankreas "yorulmaya" başlar, bu da hücrelerine zarar verir ve sindirim enzimlerinin sentezinde bir azalmaya yol açar. Bu da, sindirim bozukluklarının nedeni olur ve organ üzerindeki yükte daha da büyük bir artış olur. Bunun bir sonucu olarak, pankreasta, sindirim enzimlerinin duodenuma çıkışının gerçekleştiği kanallarda spazmlara neden olan akut enflamatuar süreçler gelişir. Bunun sonucunda bezde birikir ve kendi hücrelerini sindirmeye başlarlar, bu şekilde şiddetli ağrı atağı ve nekroza (doku ölümü) neden olurlar.
Böylece akut pankreatit gelişimi meydana gelir. Ve tedavisi yanlış yapılırsa, iltihaplanma süreçleri kronik bir hal alır ve onları daha sonra ortadan kaldırmak imkansız hale gelir. Kronik pankreatitin özelliği, periyodik olarak alevlenme eğiliminde olması ve akut inflamasyonda ortaya çıkan aynı klinik tabloya neden olmasıdır. Sadece bu durumda, bir alevlenme meydana gelir gelmez pankreasta kendi kendine sindirim süreçleri her seferinde aktive edilir, bu da er ya da geç bezin tamamen işlev bozukluğuna yol açar.
Pankreas iltihabı için doğru beslenme, sık alevlenmeleri önler ve hastalığın ilerlemesini önler. Bu durumda, diyet, bez üzerinde güçlü bir yük uygulayan ve uzun süre dinlenmeye devam etmesine izin veren gıda ürünlerini hastanın diyetinden tamamen dışlar.
Safra kesesi ve karaciğerin işlevselliğinin pankreasın çalışmasına bağlı olduğunu ve tedavi sürecini önemli ölçüde zorlaştıran hepatit gelişimini tetiklediğini unutmayın. Ve pankreatit gelişimine başlarsanız, bir kişinin sağlığını daha da kötüleştiren ciddi sağlık sorunları vardır.
Bu nedenle, bu hastalığın gelişiminin birincil belirtileri ortaya çıktığında, doktorlar, karaciğer ve pankreasın yanı sıra gastrointestinal sistemi oluşturan diğer organların çalışmaları hakkında yeterli bir değerlendirme yapmalarına izin veren tam bir muayene yapmalıdır. İşlevleri bozulduğundan, hastanın çalışmalarını geri kazanmaya yardımcı olan ek tedaviye ihtiyacı vardır.
Akut inflamasyon ve kronik alevlenme: diyet
Pankreas iltihabı belirtileri belirgindir. Her şeyden önce, bir kişinin, organın hangi bölümünün iltihaplanma geçirdiğine bağlı olarak hem sağ hem de sol hipokondriyumda lokalize olabilen akut bir ağrı atağı vardır. Bu durumda ağrılı sendrom doğada her zaman zonadır. Sadece hipokondriyum bölgesini değil, aynı zamanda pratik olarak tüm karın boşluğunu da kapsar ve omuz bıçaklarına, bele ve sternuma yayılabilir. Ağrı sadece hastayı bağlar ve her hareket daha da yoğunlaşmasının nedeni olur.
Pankreas iltihaplandığında, genel klinik tablo desteklenebilir:
- sıcaklıkta bir artış;
- mide bulantısı ve kusma;
- ishal;
- titreme;
- zayıflık;
- cildin solması vb.
Akut pankreatit ve kronik bir hastanın alevlenmesi durumunda, sadece nitelikli tıbbi bakım pankreasta kendi kendine sindirim süreçlerini önleyeceği ve ağrı sendromunu durduracağı için derhal hastaneye yatırılması gerekir. Bu durumda sadece ilaç tedavisi kullanılırken, tüm ilaçlar damardan veya kas içinden uygulanır.
Diyet ayrıca akut veya alevlenmiş kronik inflamasyonun tedavisinde de önemli bir rol oynar. Ve bu durumda ne yiyebileceğinizden bahsetmişken, cevap basit - hiçbir şey. Birkaç gün boyunca hastanın açlıktan ölmesi gerekecek, çünkü sindirim enzimlerinin salgılanmasını azaltmanın ve iltihabı azaltmanın tek yolu bu.
Akut bir atak durumunda izin verilen tek şey, çok az miktarlarda ve düzenli aralıklarla maden suyu içmektir. İlk kez, hastanın yalnızca doktorlar saldırıyı tamamen durdurmayı başardığında yemek yemesine izin verilir. Kural olarak, bu 2-3 gün boyunca olur.
Bu durumda, tüm yemekler sadece sıcak ve püre haline getirilmelidir. Bu süre zarfında kullanılmasına izin verilir:
- süt ve tereyağı kullanılmadan suda pişirilmiş patates püresi;
- su üzerinde yulaf lapası;
- jöle;
- kompostolar;
- kraker.
Hasta yaklaşık 2-3 hafta böyle bir diyete uymak zorunda kalacaktır. Ve ancak pankreasın tüm akut inflamasyon belirtileri ortadan kalktıktan sonra diyete eklenir:
- az yağlı balık ve et;
- fermente süt ve süt ürünleri;
- süt çorbaları ve tahıllar;
- sebze ve meyve suları;
- galeta.
"Normal" beslenmeye kademeli olarak ve sadece iltihaplanmadan 8-10 hafta sonra geçmek gerekir. Bu durumda, bir saldırının tekrarını engelleyecek bazı kısıtlamalara ve kurallara uymak gerekir. Ve pankreatitli hastalar için ne tür bir diyet reçete edildiğini şimdi öğreneceksiniz.
Bir saldırıyı durdurduktan sonra diyet
Bu nedenle, pankreas iltihabı için hangi diyetin reçete edildiği yukarıda söylendi. Ancak saldırı zaten durdurulduğunda ve hastanın durumu normale döndüğünde bundan sonra ne yapılmalı? Pankreas hücreleri kendi kendini iyileştirme özelliğine sahip olmadığından, organın işlevselliğinin daha fazla tahrip edilmesini ve bozulmasını önlemek için hastanın kendi özelliklerine sahip bir diyete uyması gerekecektir:
- yiyecekler sıcak servis edilmelidir (sıcak ve soğuk yemekler pankreası tahriş eder ve ağrı atağına neden olabilir);
- tüm yemekler buğulanmalı veya pişirilmelidir;
- porsiyonlar küçük olmalıdır (bu pankreas üzerindeki yükü azaltacaktır);
- günde 5-6 kez yemek yemelisiniz, son yemek yatmadan en geç 2 saat önce olmalıdır (pankreatit ile geceleri yemek yasaktır).
Bu hastalıkta yenmemesi gereken bazı yiyecekler vardır. Bunlar şunları içerir:
- tüm yağlı balıklar ve etler;
- kızarmış ve yağlı yiyecekler;
- salo;
- füme etler;
- taze şekerlemeler;
- taze hamur işleri;
- yüksek yağ içeriğine sahip (% 1. 5'ten fazla) süt ve fermente süt ürünleri;
- Sosisler;
- yarı mamul ürünler;
- konserve;
- sıcak baharatlar ve soslar;
- gazlı ve alkollü içecekler.
Pankreatit ile izlemeniz gereken diyet hakkında konuşurken, alkol kullanımına özellikle dikkat etmelisiniz. Bu rahatsızlıktan muzdarip bazı insanlar, haftada 50-100 ml alkol alırsanız, bu tür alkol dozlarının vücut için yararlı olduğu düşünüldüğünden, bunda yanlış bir şey olmayacağına inanırlar. Normal durumlarda, bu doğrudur, ancak pankreatit için geçerli değildir.
Alkollü içecekler, vücudun hücreleri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olan ve iştahı artıran etil alkol içerir, bunun sonucunda bir kişi istemeden çok daha fazla yemeye başlar. Bu da pankreas üzerindeki yükün artmasına ve ağrı riskinin artmasına neden olur. Bu nedenle, pankreatit teşhisi konan kişilerin küçük miktarlarda bile olsa alkol almaları kesinlikle yasaktır.
İzin verilen ürünlere gelince, bunlar şunları içerir:
- yağsız etler - hindi, tavuk, tavşan, dana eti;
- yağsız balık;
- karabuğday, pirinç, irmik, makarna, mercimek;
- sebzeler ve meyveler;
- meyve suları (sadece paketlenmemiş);
- yumurtalar;
- kurutulmuş unlu mamüller;
- krema ve çikolata dolgusuz kurabiyeler;
- süt, peynir, süzme peynir;
- kefir, fermente pişmiş süt.
Bu besinlerin tümü, bütün bir hafta boyunca kolaylıkla bir diyet menüsü oluşturabilir. Üstelik her gün çeşitlenecek. Örneğin et, köfte, pirzola, köfte vb. şeklinde kolayca pişirilebilir. Süzme peynirden - güveç ve peynirli kek. Sebzeler hem garnitürler hem de salatalar için kullanılabilir. Ana şey, hayal gücünüzü açmaktır.
Ancak unutulmamalıdır ki, diyet yaparken doktor tarafından reçete edilen ilaçları da almak gerekir. Sindirimi iyileştirmeye ve hastalığın alevlenmesini önlemeye yardımcı olurlar.
Diyet tarifleri
İnternette pankreatit ile tüketilmesine izin verilen diyet yemekleri için çok sayıda tarif bulabilirsiniz. Hafta için kolayca kaba bir menü oluşturmanıza yardımcı olacaklar. Örneğin, hem kahvaltıda hem de öğleden sonra atıştırmalıklarında kullanılabilen lorlu puding tarifi çok popülerdir. Hazırlamak için aşağıdaki bileşenlere ihtiyacınız olacak:
- yağsız süzme peynir - 350 gr;
- tavuk yumurtası - 4 adet;
- az yağlı ekşi krema - 80 gr;
- toz şeker - 100 gr;
- nişasta - 1 yemek kaşığı;
- irmik - 1 yemek kaşığı
Lor pudingi hazırlamak için öncelikle loru homojen bir hava kütlesi haline gelmesi için bir blender veya mikser ile iyice çırpmanız gerekir. Daha sonra tavuk yumurtasından sarıları eklemeniz gerekir (beyazlar bir süre buzdolabında bekletilmelidir) ve her şeyi tekrar iyice karıştırın. Ardından, elde edilen kütleye ekşi krema, irmik ve nişasta ekleyin ve her şeyi tekrar bir karıştırıcı ile iyice çırpın.
Bundan sonra, proteinleri buzdolabından çıkarmanız, bir tepe oluşana kadar çırpmanız ve yavaş yavaş onlara şeker eklemeniz gerekir. Daha sonra, proteinleri lor kütlesi ile birleştirmeniz, bir kaşıkla hafifçe karıştırmanız gerekir, ancak bir karıştırıcı ile değil.
Lor sıkıca pişirilir pişmez (sıvı olmalıdır), parşömen kaplı bir fırın tepsisine dökülmelidir. Formun üstü folyo ile kaplanmalı ve daha sonra 30 dakika boyunca 180 derece ısıtılmış bir fırına konulmalıdır. Bu süreden sonra folyo çıkarılmalı ve puding yaklaşık 15-20 dakika pişmeye devam etmelidir. Hazır olur olmaz fırın kapatılmalı, ancak puding çökebileceğinden kapı hemen açılmamalıdır. Biraz soğuması için 20-30 dakika vermesi gerekiyor, ardından servis edilebilir.
Pankreatit ile tüketilmesine izin verilen bir yemek pişirmek için başka bir tarif var. Bu da tavuk ve karnabahar püresi çorbası. Hazırlamak için ihtiyacınız olacak:
- su - 2 l;
- patates - 2 adet;
- karnabahar - 5-7 çiçeklenme;
- havuç - 1 adet;
- tavuk göğsü - 300-350 gr.
Tavuk göğsünü 1 litre su ile dökün ve kısık ateşte pişirin. Kaynattıktan sonra 20 dakika kaynatılmalı, ardından suyu boşaltılmalı ve meme tekrar su ile doldurulmalı ve tamamen pişene kadar pişirilmelidir. Sonra suyu tekrar boşaltmanız, göğsü almanız, soğutmanız ve bir kıyma makinesinden birkaç kez kaydırmanız gerekir.
Bundan sonra, havuç ve patatesleri soyup, akan su altında durulayarak ve küpler halinde keserek hazırlamanız gerekir. Sebzelerin su ile dökülmesi ve ateşe verilmesi gerekir. Kaynattıktan sonra 10 dakika pişirin ve ardından karnabaharları ekleyin ve ısıyı düşürmeden yaklaşık 7-10 dakika pişirmeye devam edin.
Tüm sebzeler hazır olduğunda, elde edilen sebze suyundan çıkarılmaları, bir blender ile doğranmış veya bir elek ile ovuşturulmaları ve daha sonra et suyu ile tekrar karıştırılmaları gerekir, ancak bu sefer kıyılmış tavuğu da içine koyarız. Pankreatit stabil bir remisyon aşamasındaysa, hazırlanan çorba hafifçe tuzlanabilir ve ona taze otlar eklenebilir.
Diyet yemekleri hazırlamak için birçok tarif var. Ana şey, bu çeşitlilikte kafa karıştırmamak ve yalnızca pankreatit için izin verilen ürünleri içerenleri kullanmaktır. Ve doktor onları daha ayrıntılı olarak anlatmalıdır.